Om livet i smått och löpning & träning i stort - mina tankar, träningar och tävlingar

Löparresor, Maraton, Tävling

Barcelona och Marathon

Hej allesammans,
Under några dagar har jag varit i Spanien (eller enligt många här, i Katalonien), tillsammans med min vän Jonas, för att vara med i Barcelona Marathon, som går av stapeln den 12:e mars, dvs imorn…

Barcelona Marathon

Uppladdningen inför loppet lämnar nog en del övrigt att önska. Inte mindre än tre gånger har jag varit förkyld sedan jag kom hem från New York-resan, så det har varit svårt att få till några vettiga kvalitetspass vad gäller löpning. Är väldigt osäker på formen, även om det nu iaf känns bra i lungorna, det är ju där mina förkylningar sätter spår – det blir svårt att få luft och därmed finns ju ingen ordentlig ork.

I fredags blev det ett pass på 13 km i Barcelona, vi sprang upp till Olympiastadion och jobbade oss runt det området och sedan ner mot centrum. Det passet gick i Idag lugnt tempo, ca 6.00 min/km och det var inga konstigheter att springa då.

Olympiska elden

Olympiastadion

Vy från Avinguda de I’Estadi, i bakgrunden skymtar La Sagrada Familia

En hel del tid har vi också lagt på att knalla runt i staden, och det mest slående är tempot bland folk på gator. Man ser ingen som stressar runt, många sitter på fik, och det pratas, och man verkar umgås mkt. Samtidigt upplever jag inte spanjorerna så välkomnande mot utlänningar, servicenivån på restauranger osv är inte hög, de som ska betjäna ler sällan eller tar ngn kontakt. Men maten håller oftast hög kvalité och det är stora portioner, så man ska väl inte klaga…

Hamburgaren jag beställde första dagen var dock lite udda… en baguette, med dubbla hamburgare, lösstekta ägg, majonnäs, senap, massa ost och lite grönsaker… kanske inte den mest kulinariska upplevelsen i livet, men när man är hungrig funkar allt. Och det var skönt i solen där vi satt.. 20 grader och strålande sol. Sådant uppväger.

Hamburguesa de Luxe

Nu idag har jag och Jonas sprungit Breakfast Run, ett litet kort jippo-lopp där man springer de fyra sista kilometrarna på OS-banan från -92 och man går i mål på Olympia-stadion. Kul grej, och jag är glad att vi slipper den avslutningen på loppet imorn…

Inför starten av Breakfast Run, linslusen på plats bakom… I Sverigetröjan… 🙂

Barcelona Marathon är annars ett snällt lopp, det är inte många höjdmetrar, den värsta stigningen är i början och från ca 20 km går det svagt nedåt eller är platt. Detta då man viker av ner mot hamnen då, men så snart man vänder av från hamnen blir det en lite stigning igen. Denna sker vid ca 39 km. Således är de sista två km svagt uppåt. Tror det ska gå bra, det största problemet lär nog vara om det blir väldigt varmt, men än så länge verkar vädret vara på vår sida. Ca 14 grader och molnigt. Det får bli linne och 3/4 tights.

Troligen kommer då spanjorerna komma i långa tights, och långärmade tröjor, det har varit kul att se kontrasterna mellan vad vi som nordbor anser är väldigt varmt – jag och Jonas har gått i t-shirt medans vi sett väldigt många spanjorer i jättetjocka vinterjackor, den typen som vi tar på oss när det är fem minus ute…

Nu idag har jag i övrigt tagit det lugnt, försöker vila benen och kroppen så mkt som möjligt, äta ordentligt och dricka. Även om jag inte räknar med några PB imorn, så känns det skönt att ha kommit hit några dagar före, fått bra koll på banan och Barcelona och även hunnit anpassa sig en del till klimatet.

Nu går det inte att göra mera, utan bara ge sig ut imorn med ett leende på läpparna och springa runt Barcelona och se alla sevärdheter som staden bjuder. Banan är ju lagd så att man passerar de flesta av stadens stoltheter – bl a Camp Nou (FC Barcelonas hemmaarena), Sagrade Famillia (en enorm romersk-katolsk kyrka som började byggas 1882 av Antoni Gaudí och som man fortfarande bygger på), Arc de Triomp (Barcelona’s triumfbåge) och Torres Agbar (en skyskrapa i form av en fallossymbol, fast med ett mkt spektakulärt ljusskådespel kvällstid).

La Sagrada Familia

Torre Agbar

Camp Nou

Arc de Triomphe,

En racerapport kommer efter loppet, så med detta får ni hålla tillgodo för denna gång.

Må gott!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.