Om livet i smått och löpning & träning i stort - mina tankar, träningar och tävlingar

Allmänt, EPT, Löparresor, Löpcoach, Träningar

En (test)helg i Vilnius

När jag fick höra om att det fanns ett event där man skulle testas under en hel helg väcktes mitt intresse. Jag är ju rätt nördig när det kommer till att både ge ut och få tester – man lär sig så himla mycket om kroppen och hur den fungerar – eller rättare man inser hur lite man egentligen vet och att det inte finns några direkt rätta svar. Dock – genom att testa sig regelbundet – nyckelordet här är ”regelbundet” – så kan man ju se trender och man förstår hur ens egna kropp fungerar – och framförallt – kunskapsdatabasen fylls på så man vet vad som sker och varför.

Helt klart fungerar det alldeles utmärkt med att träna på känsla och göra övningar som  man läser om i tidningar eller på nätet, men många gånger kan en PT-timme eller ett test vara skillnaden mellan att få vara frisk och kunna fortsätta träna eller att skada sig och inte alls kunna träna – eller att för den delen bara få tips, idéer och information om vad som är bra resp dåligt i din träning idag – du slipper gissa så mkt.

Tester kan ju vara det mesta – en löpanalys, ett VO2max-test (maximal syreupptagningsförmåga), kroppsscanning, massage (jepp, en duktig massör känner av din kropp och hittar dina fel..), laktattest för pulszonsmätning etc…. men grejen med tester är ju att de ska återkomma. Det är först vid test två som man egentligen kan dra några riktiga slutsatser – det är då det finns något att jämföra med.

VO2Max – fälttest. kan göras både för cykel och löpning

Rent generellt så är det i Sverige inte så väldigt vanligt med tester, visst finns det olika aktörer som erbjuder vissa typer av tester, ofta kopplade till specifika sporter. men gemene man pratar inte om tester som ett hjälpmedel i sin träning – det är ofta ”nördarna” som testar sig, eller ”elitmotionärer”, men man behöver verkligen inte vara elit för att genomföra tester – snarare tvärtom – det är de som ska starta sin träning som kan få ut mest av tester. Mig veterligen så finns det ingen aktör i Sverige som erbjuder ett totalkoncept där man ”kollar allt” och då över flera dagar.

Paliesius-kliniken, Vilnius

Detta erbjuder Paliesiuskliniken som ligger i Vilnius, Litauen och under fyra dagar så kontrolleras och testas i princip allt i din kropp på olika sätt – blodvärden, vilken kroppssammansättning du har, rörelseomfång, lungkapacitet, VO2max, EKG i vila och rörelse – och en hel massa mer.

Paliesius-klniken utanför Vilnius, vackert och minst sagt häftigt ställe

För mig blir detta dubbelt intressant då jag dels kan få svart på vitt hur astman påverkar min kropp under träning (stämmer mina teorier?) men även om det finns något liknande problem med mitt hjärta som brorsan. Det problemet som ledde till hans död är inget som syns vid de vanliga proverna man gör vid en hälsokontroll, utan då krävs EKG och tester i arbete och vila.

Paliesius-kliniken är i sig en intressant upplevelse och ett mycket intressant koncept. I Vilnius finns en klinik, där man kan genomföra det mesta av testerna, men det som drar allt till nästa nivå är deras herrgård, som ligger drygt två timmar från Vilnius, nära den vitryska gränsen. Här har ägaren till kliniken restaurerat upp en ruin av en 1700-tals herrgård till en fantastisk vacker miljö för en klinik, eller klinik, det är hotel, spa, konserthall, likväl som en testanläggning av högsta klass.

Herrgården är otroligt läcker med många detaljer kvar från ursprunget och den moderna tekniken är snyggt inlagd – många detaljer vittnar om en stor omsorg om at bevara och visa herrgården som den var när den var nybyggd. Det coolaste är nog ändå konsertlokalen – där har man valt att bygga in en ruin – ”hästskon” – i glas och stål som skydd från vädrets makter. men, när man gjorde detta insåg man att akustiken blev alldeles perfekt för att hålla konserter, så nu hålls en konsert ca en gång i månaden.

Den gamla herrgården överst med konserthuset (i glas och stål) nederst. Innanför finns en ruin bevarad

Vi hade turen att komma till herrgården vid ett av dessa tillfällen och ägaren till Palesius-kliniken – Julius Ptakekas – hade visst ordnat ”hedersplatser” längst fram åt oss… hade ju varit mer ok om vi inte hade kommit från en testsession och kom iklädda träningskläder, tights och löparskor… vi stack ut lite bland alla högtidsklädda människor där.. 🙂

Julius, längst till höger, David – vår värd – i mitten och Håkan, en av testdeltagarna.

Det är på herrgården du bor under din vistelse och det är där huvuddelen av testerna utförs. Man har t o m byggt upp ett motionsspår med flera slingor – den längsta är ca 8 km – i en närliggande skog (ca 1,5 km från herrgården), enligt svenskt maner med träflis som underlag.

På herrgården finns ett eget bageri och kök, så all mat lagas från grunden. det är litauisk mat, men egentligen ingen konstig mat – man börjar gärna med en soppa innan huvudrätt. Frukosten är enkel och bra, och något som är annorlunda är att det serveras bovetegröt, oftast med jordgubbssås och gräddfil. väldigt gott… Lunchen är ofta mer mat än middagen på kvällen.

Det finns även en fin bastu i en separat byggnad och en spa-del i herrgårdens källare. Vi bodde i kliniken testhus – det blåa huset, som är ett nybyggt hus i lite äldre stil, fint, med stora rum och köksdel – så man kan ta med sig mat och laga där om man vill.

Kort sagt finns allt man behöver på herrgården och det finns mycket historier om byggnaderna som de som jobbar här kan berätta om…

Konsert i ruinen – läcker inramning

Vilnius och den litauiska landsbygden

Vilnius från utsiktspunkten ”The Hill of t´Three´Crosses”

Vilnius är att betrakta som en modern stad, som egentligen vilken som helst inom Europa. Det ryska arvet syns väl mest i de offentliga byggnaderna och här och där finns det ruckel eller ruiner av hus som bär spår av det ryska styret. Men både Vilnius och landet Litauen har bytt ”ägare” många gånger, i början på 1700-talet var det en svensk provins och både Polen och Frankrike har i olika omgångar invaderat och tagit över landet och framförallt Vilnius. Litauen blev självständigt 1918, men blev 1940 invaderat av Sovjet och led stora förluster under andra världskriget mellan, fångades som de var mellan ryssarna å ena sidan, och tyska stormakten på andra. Under 1980-talet växte åter tanken på självständighet och Litauen blev för andra gången självständigt 1990. Kul nog firas båda dessa självständighetsdagar…

Vägen in mot den gamla staden, en av Europas mer välbevarade stadskärnor

Om man jämför Tallin och Riga med Vilnius så upplevs Vilnius mera modern, mera centraleuropeisk än de andra städerna. Vilnius har varit  och är hemvist för judar och katoliker och det syns i den stora mängd kyrkor som finns i staden. många fantastiska byggnader, flera med gratis inträde där man kan förundras över, men även besöka. Den pampigaste är Vilnius katedral – Arkikatedra Bazilika – men byggnadsmässigt, i fråga om detaljer, är the Church of St. Anne and the Bernadine Church svårslagen…

Arkikatedra Bazilika

St Anne och Bernardine kyrkan

Dock så försvinner det moderna relativt snabbt när du lämnar Vilnius. Vägnätet blir snabbt sämre – inte så att det är direkt dåligt, men det är inte längre jämn asfalt utan mkt lagningar och ojämnheter. Samhällena blir mer traditionella, ser ofta rätt slitna ut. Dock är det rent och fräscht i stort sett överallt – man håller skräpet borta från gator och i sina trädgårdar.

En väldigt vanlig modell på hus, ute på landsbygden. kan se skamfilade ut, men man får uppfattningen att det som saknas är lite färg oftast…

Valutan är Euro och man kör med 220 V i uttagen, inga konstigheter m a o att vare sig betala för sig eller ladda mobiler… Många pratar engelska, vilket är tur… det är inte lätt någonstans att förstå  det litauiska språket…

Min testhelg

Hur kom det sig att jag hängde med på detta då? Som så mycket annat är det lite tur och lite kontakter … Jag fick se att man sökte folk till en testhelg via Spring Magazine och därefter fick jag kontakt med David, som jobbar för  kliniken. David skötte därefter allt, bokade flyg och boende på klinikens herrgård (mer info om denna nedan) och vi blev tre stycken – jag själv, BG från Spring samt Håkan, duktig orienterare på tidigare elitnivå.

Alla vi som var med på resan – från vänster, övre raden; BG, Gierdre (fysioterapeut), Tomas (alltiallo) jag själv, Håkan
Nedre, från vänster; Antanas (läkare) och David

Innan avresa fick vi hemskickat en enkät att fylla i om hälsotillstånd, kända problem i kroppen och liknande – ett uttömmande frågeformulär som skickas till kliniken innan man åker. David är otroligt hjälpsam och var också vår svenska kontakt på kliniken. Alla pratar engelska, men det är ändå skönt att kunna ha en svensk kontakt som man kan få lite mera info från. I anmälningsavgiften så ingår rubbet – flyg, boende, mat, tester och transporter, spa och rundtur i Vilnius… verkligen all-inclusive….

Men innan vi kom fram till herrgården hade vi varit på mottagningen i Vilnius. Där fick man träffa Antanas, läkaren, som frågade ut en om sjukdomar, aktivitetshistoria,  och det togs en mängd olika prover som t ex blodprover,blodtryck, EKG – i vila och rörelse och  kroppsmätningar (fettsammansättning, procent muskler, vatten, fett) samt CPET – utvärderar hjärta och lungsystemet samt dess funktion. Detta tar även fram trösklar och zoner för fysisk träning och hur du reagerar på fysisk belastning samt din syreförbrukning.

Mobil EKG-mätare, inför löptesterna i fält

En fysioterapeut kollar dessutom igenom din kropp för att se om där finns några problem med rörlighet och styrkan i kroppen. Allt detta sköttes med stor precision och  tajming – vi tre cirkulerade på olika stationer för att minska väntetiden för oss – det var bara att följa med… 🙂

När alla var klara med testerna så åkte vi till herrgården, och det var ju en bit dit som ni kommer ihåg. Vi hade fått en sallad på mottagningen men det började nu kännas lite i magen och vi skulle få middag när vi kom fram… MEN det kom en konsert emellan också innan det blev mat… Efter maten – typ klockan nio så gav sig David, BG och jag ut på en kort löprunda, dels för att inte bryta BG:s runstreak, men också för att det var nödvändigt – först sitta å flygplan och sedan i en liten bil…vi behövde röra på oss…

Denna kväll blev första gången som jag löpte i shorts i minusgrader, men det var inga konstigheter, det var fint väder och blåste inte.

Plusgrader = shortsväder

Dagen efter började med strålande väder och med en hälsokontroll av Antanas. Där monteras också den mobila EKG-apparaten på som skulle samla in data under dagen om hur våra hjärtan fungerade. Därefter en god frukost innan det blev dags för det första fälttestet. Denna testslinga låg en bit bort från herrgården och visade sig vara en tuff terrängbana med en hel del backar  och lite halvstökigt underlag.

Testerna fungerar på så sätt att du springer ett varv – vilket var ca 3,7 km – och stannar till i depån – ett tält där Tomas, Giedre och Antanas höll till – där tester utförs. Det är blodtryck, lastat och glukos samt tid för varvet. Depå-besöket var kort, en till två minuter, innan det var dags att ge sig ut på nästa lopp. Tre varv / loopar genomförs.

Förberedelser inför fälttesterna

Jag hade bestämt mig för att pressa mig hårt, så mkt jag kunde under dessa tre varv och första varvet var jag t o m snabbare än BG… lär nog inte hända igen… 🙂 På varv två så slog mjölksyran till med full kraft och pulsen steg snabbt och obönhörligt. Dock gick även det varvet snabbt, något långsammare än första, men nu såg Antanas lite oroligt på mig och sa åt mig att ta det lugnare. Blodtrycket hade sjunkit rätt rejält, nu när jag legat så högt på puls – var inte långt ifrån min maxpuls – så jag fick order om att ta ett långsammare varv. det blev det naturligt… stapplade fram kändes det som, benen var som stora timmerstockar, men när pulsen lugnat sig så kom jag igång lite igen.

Om jag körde på hårt, så körde BG ännu tuffare – Hans fighting face får ju vilken bärsärk som helst att gå och gömma sig under närmaste sten… fast jag sprang fortare än han på första varvet… 😀

Det var väldigt länge sedan jag gjorde en sådan urladdning som här och det kändes i kroppen på alla sätt. alla värden var dock bra efter tredje varvet och Antanas var nöjd. och jag med, då det ändå visade på att återhämtningen fungerat bra.

Ny upplevelse, men väldigt bra – lymfmassage. Ett par stora byxor träs på benen som sedan kramar och pressar på ett mycket behagligt sätt.

Efter lunchen som väntade när vi kom tillbaka så fick vi lymfmassage för benen – vilket fungerade som så att att man fick ett par stora ”strumpor” trädda över benen, de täckte alltså hela benen, Dessa strumpor klämde, pressade och masserade sedan dina ben, i syfte att få fart på lymf-systemet. för minonda hälsena så var det perfekt… smärtan försvann senare på eftermiddagen…

Men efter middagen så slog John blund till. gick och lade mig redan vid åtta-tiden och sov i princip till morgonen – som en klubbad säl. Kroppen var trött och sliten, det kändes, men vilan gjorde gott.

Blå Huset – kliniken på herrgården samt där vi bodde under vistelsen.

Nu var det söndag och morgonproceduren var densamma som dagen innan – hälsokontroll och därefter på med den mobila EKG:n. Efter frukosten åkte vi iväg till klinikens egna löparslinga – byggd enligt klassiskt svenskt elljusspår – troligen den enda i Litauen… fanns tre slingor, från 2 km till 8 km… Slingorna är även klassiska utifrån att det var samma / liknande underlag om våra egna elljusspår – träflis på lera och mossjord… rejält sugande m a o. det var inte det underlag mina ben ville ha idag… 🙂

Samma testupplägg även idag, tre loopar, med tester mellan varje varv i tältet. Ordern idag var att inte maxa, utan hålla jämn fart och stadig puls. Gick väl sådär… första varvet gick alldeles för fort, så mjölksyran kom, tog det lugnare på andra och tredje varvet blev det bästa. Men HU, så trötta mina ben var…

Sedan viktes eftermiddagen åt kroppsvård… massage i olika former vilket var så skönt. Giedre, fysioterapeuten är verkligen duktig massör, och har varit med flera lag på landslagsnivå. Hon kan idrottsmassage vilket gör stor skillnad.

Överlag är det proffs som jobbar här – de har lång erfarenhet och de vill verkligen se till att du får ut max av dagarna och alla tester. Det är också bra snurr på allt, inte mkt väntetider vid tester utan alla är väl tajmade. Samtidigt väldigt avspänt, vi äter mat tillsammans och det gör att vi kan prata om tester, om dagen och om det finns saker man undrar om.

BG och jag på ett uppvärmningsvarv

Sista dagen blev det en morgonjogg med BG innan frukost och därefter avfärd till mottagningen i Vilnius. Här får man reda på de första resultaten, det som de kan säga snabbt. det slutliga resultatet kommer lite senare efter det att allt är analyserat ordentligt. Det är en massiv informationsdatabas som införskaffas under denna helg – i stort sett allt om din hälsa syns och många av testerna som görs här är väldigt svåra att komma åt i Sverige, om man inte är på elit-nivå.

Mycket prylar sattes fast på kroppen…

Personligen gillade jag hela upplägget och allt kostar 8000 kr. Då ingår resa, boende, mat, tester, transfer till och från flyg… kort sagt – det är all-inclusive. Testresultaten var uttömmande, konkreta (med en del intressanta slutsatser) samt med förslag på träningsupplägg och övningar för att rätta till dina svagheter.

Vilka bör åka då?
Ja, alla som är intresserade av att veta mera om sin kropp och hur den beter sig – på riktigt – i fält. Du kommer – tveklöst – få reda på saker om din kropp du inte visste om – allt ifrån hur hjärtat och lungor mår, till hur din kropp är sammansatt och var ditt fett finns på kroppen. Dina styrkor och svagheter kommer visa sig – helt klart.

Men jag rekommenderar även resan till dig som liksom jag har dokumenterade fall av hjärtproblematik inom familjen – resultaten från testerna kommer visa om det finns problem som du bör ta hand om eller åtminstone vara medveten om. Egentligen borde alla genomföra en dylik test, som en förebyggande åtgärd – du får reda på om du är i riskzonen eller inte för olika typer av sjukdomar och t ex hjärtproblem.

Jag kommer framgent också hjälpa till med att anordna resor till Palesiuskliniken så tycker du detta verkar intressant så hör av dig, så kan jag berätta mera och hjälpa till med bokning av resa.
Maila bengt@konditionskontoret.se isf…

Må gott!

————————————

Nedan lite spridda bilder;

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.