Om livet i smått och löpning & träning i stort - mina tankar, träningar och tävlingar

Löparresor, NYCM 2016

Vilodag – NYC Sightseeing

Hard work make this city!

Dag 2 i NY;
Inatt sov jag gott. Detta skedde med ett mkt enkelt knep – nämligen att lägga madrassen på golvet.. Bäddsoffan, som vi konstaterade var en kvarleva från tiden då inkvisitionen drog hemligheter ur folk, fick inatt stå där mot väggen – harmlös och avväpnad…

Lyx!

Lyx!

Idag var en ledig dag, jag hade bestämt mig för att inte följa med på shoppingresan till Woodbury, utan tänkte tillbringa dagen på egen hand. Efter gårdagens sightseeing så lockade framförallt de södra delarna av Manhattan, så jag hoppade på Subway 1 till South Ferry och Battery Park. Därnere finns ju både Liberty Island, där Frihetsgudinnan står, Ellis Island med immigrantmuseet och även Ground Zero, där Twin Tower mötte sitt öde 9/11.

En perfekt dag för egna upptäcktsfärder, närmast klarblå himmel och inte så jättekallt, även om det har vänt, från gårdagens 18-20 grader till mer normala 13-14 grader och lite kyligare vindar.

Manhattan skyline

Manhattan skyline

Frihetsgudinnan

Frihetsgudinnan

Immigrant statyn, minnet över de immigranter som kom till USA på 1800-talet.

Immigrant statyn, minnet över de immigranter som kom till USA på 1800-talet.

Jag tog färjan ut till Liberty Island och fick lite fina bilder på damen, men framförallt på Manhattans skyline… Efter det vidare till Ellis Island och immigrantmuseet. Ellis Island var platsen som man var tvungen att ta sig igenom om man ville komma in i USA, dåtidens immigrankontor. Här slås man mkt tydligt av hur många människor som kommit till USA och som faktiskt i mångt och mkt är de som byggt upp USA till vad det är idag – närmare 12 miljoner människor passerade genom Ellis Island och fick sina papper på att de därmed var amerikanska medborgare.
Med det i åtanke blir den debatt som nu pågår i det amerikanska presidentvalet ngt märklig – där det pratas om att bygga murar och inskränka invandringen – när det i själva verket är det man har att tacka för att man är den nation som man är idag. Hela Battery Park är i princip en hyllning till alla dessa människor.

Som svensk är det mkt intressant att gå där och jag blir nu ännu mer intresserad av att börja med släktforskning – vem vet, även min familj kanske har ngn släkting som drog till Staterna under den stora utvandringen…

Tillbaka på fastlandet, styrde jag sedan kosan till Ground Zero och här har man ju jobbat ngt oerhört med att bygga upp området igen. Temat för hela området är världsfred och även det blir konstigt när man nu återigen kopplar detta mot dagens presidentval… Men på kort tid har One World Tower byggt, 9/11 Memorial – minnesmuseet för 9/11 – Oculus, den nya subway (och underjordiska köpcentrat) samt North and South pool, minnesmärkena över de som dog i 9/11. I princip hela området har byggts om och det byggs massor fortfarande.

I förgrunden Oculus, One World Tower i bakgrunden

I förgrunden Oculus, One World Tower i bakgrunden

En av två "pooler" - vilka står precis där resp Södra och Norra tornet stod. Vattnets rörelse symboliserar kretsloppet, att allt kommer åter.

En av två ”pooler” – vilka står precis där resp Södra och Norra tornet stod. Vattnets rörelse symboliserar kretsloppet, att allt kommer åter.

Varje människa som dog i attacken finns uppskriven på kanten till "poolen". En svensk är med bland dessa nästan 3000 människor.

Varje människa som dog i attacken finns uppskriven på kanten till ”poolen”. En svensk är med bland dessa nästan 3000 människor.

Säga vad man vill om amerikanarna, men deras patriotism och deras – kanske lite vanvördigt uttryckt – vurm för minnesplatser är onekligen utmärkande.

Museet var väldigt intressant och för mig så förklarade det mkt varför amerikanarna beter sig som de gör idag – inte så att jag tycker att det är ok, men det gav mig en bättre insikt i varför saker som en mur mot Mexico inte omedelbart förkastas som idioti eller varför man vill ha hårdare tagg mot immigranter.
Det är också tydligt att detta är ”holy ground” för många, flera grät öppet och det är inte ett ställe där man skrattar utan man blir påfallande ofta väldigt berörd av det som man ser och upplever här.

Bild på Twin Tower, 8/11

Bild på Twin Tower, 8/11

Bild på Twin Tower, när båda tornen rasat

Bild på Twin Tower, när båda tornen rasat

Brandbil nr 3 - eller Ladder 3 som den heter. En bil som man plockat fram ur massorna efter det att Norra tornet rasat.

Brandbil nr 3 – eller Ladder 3 som den heter. En bil som man plockat fram ur massorna efter det att Norra tornet rasat.

Jag hade efter detta tänkt att fortsätta vidare mot Soho men jag hade blivit så sliten och trött efter denna förmiddag att jag valde att ta subway hem. Det var så illa att jag trodde jag blivit sjuk, så kände jag mig. Febrig, lite frusen och sådär. Må tro tankarna började komma – NEJ, inte förkylning!!! INTE Feber!!!
In på apoteket och kolla efter dunderkurer mot förkylning. Köpte ngt som såg giftigt ut och hem till hotellrummet. Blandade till dekokten och svepte i mig den och höll på att kräkas upp den igen, sötsliskigt som ngt så i in i baljan! Nå, en halv flaska vatten så kändes det bättre.
Sedan lade jag mig att sova och sov i 2 1/2 timme. När jag vaknade så kändes det bättre men jag kände mig lite snurrig, antog att det var medicinen så jag bestämde mig för att gå ut för att få frisk luft och kolla på invigningen av NYCM2016.

Invigningen har bl a en nationsparad, där resp. nation kan ”visa” upp sig. Vår egen mr Maraton – Anders Forselius – hade samlat ihop ett gäng som representerade Sverige på bästa sätt… Allt avslutades med ett fyrverkeri som i sann amerikansk anda var enormt och avslutningen var fullständigt galen…

Invigning NYCM Marathon

Invigning NYCM Marathon

Tillbaka till hotellet och lite samkväm med de övriga, men jag kände mig fortfarande trött så jag gick tidigt och lade mig.
Det avslutar helt enkelt dag två – en lugn dag som kanske blev lugnare än vad jag tänkt mig. Det känns som att jag ändå gjorde rätt – att lyssna på kroppen och gå hem och inte envist fortsätta min sightseeing. Nu tror jag att jag motade en misstänkt förkylning genom att vila.

Vi hörs imorn. Må gott!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.