Om livet i smått och löpning & träning i stort - mina tankar, träningar och tävlingar

Allmänt, Träningar

Looking forward – 2017

Så här dags börjar man ju summera året och det är väl inte ovanligt att man i december går in i ngn form av björnläge, dvs går i ide… således ökas matintaget och träningsmängden minskar – vilket gör att vågen troligen gör ett skutt åt fel håll…

laggdags

I år tänker jag inte hamna i den fällan, utan har tänkt hålla igång träningen då det faktiskt kommer hända en hel del under 2017 och detta redan i inledningen av året.

Såhär ser den – just nu – inplanerade tävlingskalendern ut för 2017;

  • 2017-02-26; Öppet spår Söndag  (Vasaloppet) 90 km
  • 2017-03-12; Barcelona Marathon 42 km
  • 2017-03-25; STHLM Tunnel Run 10 km
  • 2017-05-20; Göteborgsvarvet 21km
  • 2017-06-03; STHLM Marathon 42 km
  • 2017-08-13; Cykelvasan 90km
  • 2017-08-20; Ultravasan 90km

Det kan troligen bli ytterligare tävlingar däremellan, men efter UV90 har jag valt att ligga lågt…sparkarta_1350x690Det stora målet för 2017 är alltså att göra en Vasa-trippel… dvs att göra alla tre tävlingar som går inom ramen för Vasaloppets arrangemang. Skidåkningen och cykeln bekymrar mig inte nämnvärt, men löpningen…
Fem gånger tidigare har jag kört Vasaloppet, men under 2017 så kommer jag alltså närmast fördubbla antalet gånger jag åkt mellan dessa kontroller…
Det är väl inte alla i min omgivning som anser mig ha alla knivarna i lådan… 😉

Min träning kommer därför att fokusera på att springa längre, men långsammare. Att vänja kroppen vid att vara ute länge och få igång dieselmotorn och att undvika skador förstås. Det kommer därför bli en hel del annan träning än bara löpträning, så en begagnad trainer till hojen ska införskaffas och likaså TRX-band – smarta saker där du gör övningar med din kropp som tyngd och där man bl a kan simulera stakning. Hyser just nu inget större hopp om att få speciellt många ”riktiga” skidmil i benen innan Öppet spår.
Garaget kommer därför att inredas som ett enkelt gym i vinter.

trx-fitness-band

Den grundläggande träningsplanen bygger på en löptur varannan dag, varvat med ngn annan form av träning däremellan, dvs cykling, styrka eller vila. (ja, vila är också träning…) Schemat löper således över två veckor, och grundtanken är att hålla allt så enkelt som möjligt. Inga direkta inplanerade pass, utan dagsformen avgör om det blir lågtempopass, eller intervaller, iaf initialt.

Det mest viktiga är att hålla kontinuiteten – att träna, sedan om det blir två timmar eller 20 min är i detta läge inte det mest prioriterade. Fram mot sommaren är det min tanke att vara riktigt bra grundtränad och då lägga in ett ordentligt kvalitetspass varje vecka och att kunna springa långa sträckor i juni och Juli utan några problem…

Så ser iaf planen ut… 🙂

Under de år som nu gått med mina problem med hälsenor etc, så har det iaf fört med sig att jag numera har en (hyfsat) god koll på min kropp. Mitt största problem är nog jag själv. Har otroligt svårt att springa lugnt, springer jag t ex utan (att titta på ) klocka och bara ”lyssnar” på kroppen så är tempot nästan alltid mkt högre än vad jag tänkt mig.
Sådär har jag en utmaning.

barcelona-map

En utlandsresa är också inplanerad, för Barcelona Marathon. Där kommer jag åka tillsammans med Jonas Högsberg och jag hoppas även att en tredje person ska ansluta, men vem det är får ännu så länge hållas hemligt… 🙂
Jonas och jag hoppade även på lotteriet till Berlin Marathon, men där hade jag inte samma tur som Jonas – Jonas vann nämligen en startplats… Nåja, det finns ju alltid Lidingöloppet om jag nu får abstinens…

Det kan ju hända massor på vägen fram till allt detta och det primära med allt det här är ändå att ha roligt. Om inte allt det här ovan blir som planerat så får man ju justera lite och ta det vidare därifrån…

Och mitt långsiktiga mål är ändå att som 50-åring vara i bättre form än vad jag är som 45-åring… 🙂

dimmigt-mc3a5l

Må gott! Vi hörs!

/B

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.